هشدار مدیر سلامت محیط و کار کردستان در خصوص مصرف ایمن گیاهان بهاری

1404/01/18
تعداد بازدید :185

مهندس کمال ابراهیمی، مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی کردستان، ضمن تبریک سال نو، بر اهمیت مصرف ایمن و آگاهانه گیاهان بهاری این نعمت‌های خدادادی تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، وی اظهار داشت: فصل بهار فرصتی مغتنم برای بهره‌مندی از تنوع گیاهی بی‌ نظیر کردستان است. گیاهانی همچون خوژه (سریشم)، کنگر، شنگ، گیلاخه و بسیاری دیگر، علاوه بر ارزش غذایی بالا، بخشی از فرهنگ و سنت دیرینه مردم این دیار محسوب می‌شوند. تمایل مردم به مصرف گیاهان خوراکی فصل بهار در سطح استان از یک سو و از سوی دیگر احتمال آلودگی با توجه به محل رویش این نوع گیاهان که در معرض فضولات حیوانات، فضله پرندگان، حشرات و تخم آنان و همچنین بعضاً سموم دفع آفات نباتی می باشند می طلبد که مردم عزیز استان کردستان در هنگام جمع‌ آوری و مصرف این گیاهان، نکات مهمی را مد نظر قرار دهند تا از بروز مشکلات بهداشتی جلوگیری شود.

مهندس ابراهیمی در ادامه به اهمیت رعایت توصیه ‌های بهداشتی به شرح ذیل اشاره کرد:
الف-  رعایت بهداشت در جمع‌آوری: در هنگام جمع‌آوری گیاهان، ضمن شناخت نوع گیاه(برخی از گیاهان سمی و غیر قابل مصرف می باشند) رعایت بهداشت فردی و محیطی ضروری است. از چیدن گیاهان در مناطق آلوده، حاشیه جاده‌ها و نزدیک منابع احتمالی آلودگی خودداری شود و گیاهان را با کیسه های مناسب(عدم استفاده از کیسه های جای کود و سموم و ...) به محل عرضه و یا مصرف حمل کنید.


ب- شستشوی کامل گیاهان پس از جمع‌آوری و قبل از مصرف، گام مهمی در پیشگیری از بیماری‌های منتقله از طریق مواد غذایی است برای این مهم لازم است مراحل سالمسازی را به صورت کامل انجام دهیم:
1) پاک سازی
در این مرحله گیاه را با دقت و به خوبی پاک نموده تا گل ولای و مواد زاید و الیاف خراب و قسمت های گندیده آن به طورکامل برطرف شود و سپس در آب تمیز و سالم شستشو می دهیم.
2) انگل زدایی
در این مرحله در یک ظرف با توجه به مقدار و حجم گیاه پاک شده آب ریخته و سپس به ازای هر یک لیتر آب ۳ تا ۵ قطره مایع ظرف شویی اضافه نموده و به هم می زنیم و به مدت ۵ دقیقه گیاه را به طور کامل درکفاب قرار داده و دوباره با آب تمیز و سالم شستشو داده تا تخم انگل ها جدا شوند.


3) ضدعفونی
در این مرحله برای از بین بردن میکروب های بیماری زا، به ازای هر ۵ لیتر آب به مقدار یک گرم پودر پرکلرین در ظرف آب ریخته و صبر می کنیم تا خوب حل شود و سپس به مدت ۵ دقیقه گیاه انگل زدایی شده را درآن قرار می دهیم. اگر پرکلرین در دسترس نباشد می‌توانید از ۲ قاشق مرباخوری آب ژاول ۵ درصد(وایتکس خانگی) استفاده کنید. ضمنا سایر گندزداهای موجود در بازار که دارای مجوز از وزارت بهداشت هستند و می توان آن را از همه داروخانه ها تهیه کرد نیز قابل استفاده اند که در این‌گونه موارد باید مطابق دستورالعمل مندرج بر روی بسته ‌بندی اقدام کرد.


4) آبکشی یا شستشوی نهایی
دراین مرحله پس از انجام ضد عفونی گیاه، آن ها را دوباره در ظرف آب تمیز و سالم ریخته تا باقی مانده محلول پرکلرین یا مواد ضد عفونی از گیاه جدا شود. پس از شستشوی نهایی با اطمینان می توان گیاه ها را میل نمود.


ج-  توجه به شرایط افراد خاص: افرادی که دارای بیماری‌های خاص، حساسیت‌های غذایی یا در دوران بارداری و شیردهی هستند، باید در مصرف گیاهان بهاری احتیاط بیشتری به خرج داده و در صورت لزوم با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت نمایند.


مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی کردستان در پایان ابراز امیدواری کرد با رعایت این نکات ساده اما مهم، همشهریان بتوانند با سلامتی و ایمنی کامل از فواید و لذت‌های مصرف گیاهان بهاری بهره ‌مند شوند.

سامانه های دانشگاه