رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با اشاره به تنوع گیاهی استان، کردستان را بستری غنی برای رشد گیاهان دارویی و خوراکی بهاری دانست.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، هدایت کردستانی در خصوص رویش گیاهان بهاری اظهار کرد: استان کردستان به دلیل شرایط آب و هوایی مساعد و موقعیت جغرافیایی ویژه، از تنوع گیاهی بالایی برخوردار است و تاکنون ۲۳۷۰ گونه گیاهی در این استان شناسایی شده که ۷۰ تا ۸۰ گونه آن بومی و انحصاری کردستان هستند.
وی افزود: بیش از ۱۵۰ گونه از این گیاهان دارای خواص دارویی شناخته شده برای ساکنین روستاها بوده و در طب سنتی برای درمان بیماریهای مختلف به کار میروند. آویشن، بابونه، بنفشه، شیرین بیان، بومادران، رازیانه، خاکشیر، مرزه، ختمی، کاسنی و گاوزبان از مهمترین این گیاهان هستند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کردستان، همچنین به رویش انواع گونههای خوراکی در فصل بهار در مراتع استان اشاره کرد و گفت: این گیاهان که هر ساله زینتبخش سفرههای مردم این منطقه تاریخی هستند، طعم بهار را به ذائقه شهروندان و روستاییان میبخشند.
هدایت کردستانی با بیان اینکه این گونههای خوراکی علاوه بر مصرف غذایی، دارای خواص دارویی و درمانی نیز هستند، تصریح کرد: مصرف این گیاهان به بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک میکند. کنگر، ریواس، شنگ، گیلاخه، لوشه، پیچک، کنیوال، قازیاخی و کوزله از جمله پرمصرفترین این گونههای خوراکی در مناطق مختلف کردستان هستند که بسته به فرهنگ محلی، نحوه مصرف آنها کمی متفاوت است.
وی با تاکید بر ارگانیک بودن گیاهان بهاری به دلیل رویش خودرو در طبیعت و عدم استفاده از کودهای شیمیایی و سموم در پرورش آنها، خاطرنشان کرد: این گیاهان سرشار از فیبر، ویتامینها و آنتیاکسیدانها بوده و مصرف آنها فواید بسیاری برای سلامتی بدن دارد.
هدایت کردستانی نقش مهم فیبر موجود در این گیاهان را در سلامت افراد یادآور شد و گفت: فیبر موجود در این گیاهان به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، افزایش حرکت غذا و کاهش یبوست کمک میکند. همچنین، مصرف این گیاهان به دلیل وجود فیبر، سرعت جذب قند و چربی را کاهش داده و در نتیجه به پایین آمدن میزان قند و چربی خون کمک کرده و برای افراد مبتلا به دیابت و چربی خون بالا مفید است.
وی افزود: گیاهان سبز رنگ بهاری منبع غنی ویتامینهای گروه B و بعضاً ویتامین C هستند که موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در پایان بر لزوم رعایت اعتدال در مصرف این گیاهان تاکید کرد و گفت: با وجود فواید فراوان، مصرف بیش از حد هر نوع ماده غذایی، حتی سالم، برای سلامتی مضر است. همچنین، برخی از این گیاهان ممکن است برای افراد با شرایط خاص مانند بارداری یا بیماریهای گوارشی مناسب نباشند.
وی همچنین بر اهمیت شناسایی دقیق گیاهان توسط افراد متخصص به دلیل وجود گونههای سمی مشابه گیاهان خوراکی و خطرات ناشی از مصرف آنها هشدار داد.
افراد آنلاین | 0 |
بازدید صفحه جاری | 1280 |
تاریخ بروز رسانی | 1404/01/25 |
بازدید امروز | 5445 |
بازدید دیروز | 11126 |
بازدید کل | 4102582 |